3D-tulostus ei ole mitään uutta. Tekniikka on ollut olemassa jo 1980-luvulta lähtien, mutta vasta viime aikoina siitä on tullut suosittua. Mitä 3D-tulostus on? Lyhyesti sanottuna siinä luodaan kolmiulotteisia esineitä digitaalisesta mallista. Tässä voidaan käyttää erilaisia materiaaleja, kuten muovia, metallia ja jopa ruokaa! 3D-tulostuksella on monia käyttötarkoituksia teollisuudessa ja muualla. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tarkemmin 3D-tulostuksen historiaa ja tutkimme joitakin sen nykyisiä ja tulevia sovelluksia.

3D- tulostuksen historia

Ensimmäisen patentin kolmiulotteiselle tulostimelle haki Charles W. Hull vuonna 1984. Hänen katsotaan keksineen stereolitografian, prosessin, jossa valon avulla kovetetaan fotopolymeerihartsikerroksia kiinteiksi esineiksi. Tätä tekniikkaa käytetään yhä nykyäänkin, ja se on perustana monille suosituille kuluttajatulostimille. 2000-luvun alussa. Additiivinen valmistus (AM) alkoi yleistyä 1990-luvulla. Termi kattaa kaikki prosessit, joissa esineitä rakennetaan kerros kerrokselta, mukaan lukien stereolitografia, valikoiva lasersintraus (SLS) ja sulatettu laskeumamallinnus (FDM).

Viime vuosina kiinnostus kuluttajaluokan tulostimia kohtaan on kasvanut voimakkaasti. MakerBotin ja Formlabsin kaltaiset yritykset ovat tehneet tulostimen omistamisen mahdolliseksi kaikille. Teknologian kehittyessä sen käyttömahdollisuudet lisääntyvät jatkuvasti. Tässä on vain muutamia esimerkkejä:

3d tulostimen käyttökohteet

3D-tulostuksen käyttökohteet

Teolliset sovellukset: Monilla teollisuudenaloilla, kuten autoteollisuudessa ja ilmailu- ja avaruusteollisuudessa, prototyyppejä luodaan rutiininomaisesti AM-koneilla. Näitä prototyyppejä voidaan käyttää testaukseen ennen massatuotannon aloittamista .

Lääketieteelliset sovellukset: Lääketieteen alalla AM:ää käytetään kaikkeen implanttien luomisesta ihmiskudoksen tulostamiseen. Tulevaisuudessa sillä voidaan jopa tulostaa kokonaisia elimiä!

Taide ja muotoilu: Taiteilijat ja suunnittelijat käyttävät AM:ää usein uniikkikappaleiden tai rajoitettujen painosten luomiseen. Sillä on myös mahdollista luoda veistoksia ja muita kolmiulotteisia esineitä, joita olisi mahdotonta valmistaa perinteisin menetelmin.

Elintarvikkeet: Usko tai älä, nyt voit tulostaa ruokaa elintarviketulostimella! Tämä tekniikka on vielä lapsenkengissä, mutta se voi muuttaa tapaa, jolla ajattelemme ruoantuotannosta.

Kuten huomaat, tällä uskomattomalla teknologialla on monia käyttötarkoituksia. Me olemme vasta raapaisemassa pintaa siitä, mitä AM:n avulla on mahdollista tehdä. Tämän uskomattoman teknologian tulevaisuus näyttää valoisalta!

Mitä mieltä sinä olet additiivisen valmistuksen tulevaisuudesta? Kerro meille alla olevissa kommenteissa!

Mitä muita uskomattomia käyttötarkoituksia additiiviselle valmistukselle keksit? Kerro meille alla olevissa kommenteissa tai sosiaalisessa mediassa.