Image Source: FreeImages

Viime vuosina 3D-tulostus on yleistynyt halpana ja nopeana tapana valmistaa prototyyppejä. Hinnat vaihtelevat kuitenkin pienempien tulostimien parista sadasta dollarista suurempien mallien yli 5 000 dollariin, joten 3D-tulostimeen investoiminen ei ole halpaa. Useimmille käyttäjille kustannukset ovat edelleen suurin este tulostimen käyttöönotolle. Onneksi on olemassa keinoja pitää tulostuskustannukset alhaisina ja nauttia silti tämän jännittävän teknologian eduista. Seuraavassa on kuusi asiaa, jotka sinun on tiedettävä 3D-tulostuksesta, jos olet innokas harrastaja, joka haluaa aloittaa 3D-tulostuksen kotona.

Tunne materiaalisi

3D-tulostuksen kustannukset määräytyvät pitkälti tulostusmallin valmistuksessa käytetyn materiaalin mukaan. Useimmat 3D-tulostimet käyttävät yhtä kolmesta materiaalista: ABS (akryylinitriilibutadieenistyreeni), PLA (polymaitohappo) tai PVA (polyvinyylialkoholi). ABS on synteettinen polymeeri, jota käytetään yleisesti ruiskuvalettujen tuotteiden, kuten sähkölaitteiden, autonosien ja kylpyhuonekalusteiden valmistukseen. Sillä on helppo tulostaa, ja tulostetut osat ovat kestäviä, mutta materiaali on yleensä kalliimpaa kuin PLA. PLA valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista, kuten maissitärkkelyksestä tai sokeriruo’osta. Se on biohajoavaa ja turvallista käyttää, mutta se on ABS:ää pehmeämpää ja sen sulamispiste on alhaisempi, joten sitä voidaan käyttää vain lyhytaikaiseen ulkokäyttöön. PLA on halvempi vaihtoehto ABS:lle. PVA:ta valmistetaan kasvikuiduista, ja siitä saadaan erittäin joustavia osia, jotka voidaan tulostaa monimutkaisiin muotoihin ja jotka soveltuvat erinomaisesti pehmytkudoskirurgian malleiksi. PVA on halvin materiaali, mutta se ei sovellu useimpiin teknisiin sovelluksiin.

Tulosta isosti ja tulosta usein

Jos aiot 3D-tulostaa vain satunnaisesti, kannattaa ostaa pienempi ja halvempi tulostin. Jos kuitenkin olet opiskelija tai harjoittelija, joka aikoo käyttää 3D-tulostinta säännöllisesti, suurempi tulostin maksaa pitkällä aikavälillä vähemmän. Jos tulostat suuria malleja, pienempi tulostin täyttää rakennusalueen liian nopeasti, jolloin tulosteiden väliset odotusajat ovat pitkiä. Samoin jos tulostat materiaalilla, joka vaatii lämmitettävän sängyn (esim. ABS), suurta sänkyä ei voi lämmittää pienessä tulostimessa. Suurella tulostimella voit lyhentää tulostusaikaa tulostamalla useampia osia kerrallaan, mikä vähentää tulostuksen kokonaiskustannuksia.

Käytä 3D-tulostuspalveluja verkossa

Voit säästää rahaa ulkoistamalla tulostuksen verkossa toimivalle 3D-tulostuspalvelulle. Näissä palveluissa voit ladata 3D-mallisi ja valita materiaalin ja tulostusparametrit (esim. tulostuslaatu, kerrosten resoluutio, loppukäyttöön tarkoitettu lämpötila), ja ne toimittavat mallisi sinulle, kun se on tulostettu. Voit myös vuokrata 3D-tulostimen, jolloin voit kokeilla eri materiaaleja tietyn tuntimäärän ajan. Parhaat online-3D-tulostuspalvelut asetetaan paremmuusjärjestykseen useiden tekijöiden, kuten tulostuksen laadun, läpimenoajan, asiakaskokemuksen ja hinnan perusteella.

Pidä silmällä tarjouksia

Suuret laitevalmistajat tarjoavat alennuksia ja muita kannustimia houkutellakseen asiakkaita tuotteisiinsa. Näiden erikoistarjousten saamiseksi sinun on yleensä ostettava tulostin, 3D-skanneri tai 3D-mallinnusohjelmisto täyteen hintaan. Kun olet tehnyt ostoksen, kannattaa pitää silmällä valmistajan alennuksia ja muita sovellettavia alennuksia. Tarkista verkosta valmistajien myynninedistämismateriaali, kuten uutiskirjeet ja erikoistarjoukset. Voit myös liittyä 3D-tulostinyhteisöihin ja -foorumeihin saadaksesi tietoa tulevista kampanjoista. Jos jaksat odottaa muutaman kuukauden, voit ehkä ostaa tulostimen alennettuun hintaan.

Hanki tulostin edullisella rahoituksella.

Jotkin tulostinvalmistajat ja 3D-tulostimien jälleenmyyjät tarjoavat rahoitusta suuriin hankintoihin. Jos luottokelpoisuutesi on hyvä ja voit osoittaa kykeneväsi maksamaan lainan takaisin, saatat saada edullisen lainan, jossa korko on nolla tai alhainen. Ole kuitenkin varovainen, sillä jotkin rahoitustarjoukset edellyttävät, että käytät tiettyä jälleenmyyjää. Varmista ennen lainan ottamista, että ymmärrät lainaehdot, mukaan lukien lainan kokonaiskustannukset ja korko. Voit käyttää rahoituslaskuria nähdäksesi, kuinka paljon sinun on maksettava takaisin ja milloin.

Vältä ylivelkaantumista – yhdistä useita lainoja yhdeksi edullisemmaksi lainaksi.

Jos haluat ostaa useita tulostimia tai haluat ostaa huippuluokan tulostimen, voi olla edullisempaa ottaa laina kuin maksaa kaikki omasta taskusta. Voit käyttää säästämäsi käteisvarat ensimmäisiin maksuihin ja maksaa loput lainasta takaisin ajan myötä. Näin sinun on maksettava vain yksi kuukausimaksu, mikä helpottaa lainan hoitamista. Vältä useiden eri lainojen ottamista, kun rahoitat laitehankintoja. Ylivelkaantuminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten maksuhäiriöitä ja pakkolunastuksia, jotka vahingoittavat luottoluokitustasi. Jos kuitenkin olet jo rahoittanut hankintoja useilla lainoilla, luotoilla tai osamaksusopimuksilla, kannattaa sinun miettiä lainojen yhdistämistä. Lainojen yhdistäminen auttaa sinua selkeyttämään omaa talouttasi ja helpottaa talouden budjetointia, kun sinulla on vain yksi laina takaisinmaksettavana.

Tarkista takuu

Joissakin 3D-tulostimissa on valmistajan vakiotakuu, mutta toisissa ei. Jos ostat tulostimesi täyteen hintaan, valmistajan takuu kattaa sinut todennäköisesti. Jos kuitenkin ostat tulostimen lainalla, takuu ei välttämättä kata sinua, koska tulostin ei ole sinun omaisuuttasi. Jos haluat saada 3D-tulostimestasi kaiken irti, sinun on noudatettava valmistajan ohjeita ja huollettava sitä asianmukaisesti. Vaikka takuu ei kata normaalia kulumista (esim. tukkeutuneet suuttimet, kaatunut filamentti jne.), se kattaa tulostimen suunnittelussa ilmenevät viat.

Johtopäätös

3D-tulostuksella on monia sovelluksia eri teollisuudenaloilla. Sen avulla insinöörit ja suunnittelijat voivat valmistaa prototyyppejä nopeasti, ja yritykset voivat valmistaa kertatuotteita paljon halvemmalla kuin perinteisillä valmistusmenetelmillä. Vaikka 3D-tulostuksen kysyntä kasvaa, myös tähän teknologiaan liittyvät kustannukset kasvavat. Jotta tulostuskustannukset pysyisivät alhaisina, on tärkeää tuntea materiaalisi, tulostaa suuria määriä ja usein, käyttää 3D-tulostuspalveluja verkossa, pitää silmällä tarjouksia, hankkia tulostin, jolla on edullinen rahoitus, ja noudattaa valmistajan ohjeita.