Image Source: FreeImages‍

Tulevaisuudessa ihmiskokki korvataan ohjelmistoalgoritmilla. Kokit ovat uhanalainen laji, koska koneet pystyvät pian tekemään ruokaa yhtä hyvin kuin ihmiset, ellei jopa paremmin. Mutta kun on kyse luovien yksityiskohtien lisäämisestä, algoritmit ovat vielä paljon jäljessä ihmisistä. Tekoälyn lisääntyvä käyttö keittiössä on johtanut 3D-tulostuksen räjähdysmäiseen kasvuun ruoanvalmistuksessa. Tämä yhdistelmä on osoittautumassa voittavaksi strategiaksi, kun tekoälyllä valmistettua ruokaa tuodaan massojen ulottuville. Nämä teknologiat antavat kokille (tässä tapauksessa ohjelmistoalgoritmeille) mahdollisuuden vapauttaa luovuutensa ja kokeilla uusia ruokia, joiden valmistaminen oli ennen mahdotonta. Tekoäly ja 3D-tulostus ovat muuttaneet keittiöt ikuisesti.

Mikä on 3D-tulostuksen tulevaisuus elintarvikkeiden valmistuksessa?

3D-tulostusta on ollut olemassa yli 30 vuotta, ja sitä on käytetty elintarviketeollisuudessa 2000-luvun alusta lähtien. Tätä teknologiaa on käytetty kaikenlaisten elintarvikkeiden valmistukseen, kuten makeisten, leivonnaisten, nuudeleiden, maissin, jäätelön ja muiden elintarvikkeiden valmistukseen. Se voi kuitenkin olla hyvin sotkuista ja vaikeaa siivota. Lisäksi 3D-tulostimilla tuotettu ruoka ei aina näytä houkuttelevalta. Ei ole harvinaista, että tulostimet jättävät ruokaan rumia jälkiä. 3D-tulostimilla on myös vaikeuksia luoda ruokia, joiden tilavuus on suurempi. Tämä tarkoittaa, että tulostimilla ei voida valmistaa suuria ruokapaloja, kuten pihvejä tai kananrintoja. Näistä syistä 3D-tulostimet ovat suurelta osin jääneet uutuuksien piiriin. Aivan viime aikoihin asti 3D-tulostimet rajoittuivat pienten välipalojen, jälkiruokien ja muiden pienten elintarvikkeiden valmistamiseen. Nyt on kuitenkin syntymässä uusia malleja, jotka lupaavat mullistaa elintarviketeollisuuden. Näillä uusilla ruokatulostimilla voidaan valmistaa suuria ruokapaloja, jotka näyttävät upeilta. Joillakin niistä voidaan valmistaa jopa muodoltaan monimutkaisia tuotteita. Tämä tarkoittaa, että ruokatulostimilla voidaan nyt valmistaa kokonaisia aterioita, kuten kokonainen kalkkunaillallinen. Elintarviketulostimista on myös tulossa paljon käyttäjäystävällisempiä. Näitä uusia koneita on yksinkertaisempi käyttää ja helpompi puhdistaa. Ne tuottavat myös ruokaa, joka näyttää hyvältä, on rakenteeltaan miellyttävää ja ravitsevampaa kuin aiemmilla malleilla tuotettu ruoka. Ruokatulostimista on nyt tulossa valtavirran keittiökoneita.

Miten tekoäly muuttaa elintarviketeollisuutta

Tekoäly mullistaa elintarviketeollisuutta auttamalla kokkeja luomaan uusia ja mielenkiintoisia ruokia, joiden valmistaminen olisi muuten mahdotonta. Nämä ruoat luodaan koneoppimisalgoritmien avulla, ja ainekset voidaan 3D-tulostaa robottijärjestelmän avulla. Tekoäly tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luovuuteen, ja kokit voivat täysin hallita ruoan makua, rakennetta ja ulkonäköä. Kokit voivat käyttää koneoppimisalgoritmeja tutkiakseen tuhansia eri ainesosia ja niiden yhdistelmiä. Algoritmit pilkkovat ainesosat peruskomponentteihin ja oppivat sitten, miten nämä komponentit yhdistyvät tuottaakseen erilaisia makuja ja koostumuksia. Algoritmit voivat sitten luoda uusia reseptejä ja luoda ostoslistan ainesosista. Kokit voivat käyttää näitä reseptejä minkä tahansa ruoan luomiseen. He voivat jopa suunnitella reseptin tuottamaan tietyn määrän ruokaa. Tämä tarkoittaa, että ravintolat voivat räätälöidä ruokalistansa odotetun asiakasmäärän mukaan. Tekoälyä voidaan käyttää jopa ruoan visuaalisten ominaisuuksien suunnitteluun. Sen avulla voidaan esimerkiksi luoda illuusio siitä, että tietyt ruoat ovat tietyn värisiä. Kokit voivat käyttää tekoälyä myös analysoimaan asiakkaiden arvosteluja sosiaalisessa mediassa. Näin he voivat tunnistaa tietyt ainesosat, jotka ovat asiakkaille tärkeimpiä. Tekoälyä voidaan käyttää myös asiakaskokemuksen personointiin laajemmassa mittakaavassa. Se voi esimerkiksi havaita asiakkaan mielialan ja muuttaa valaistusta ja musiikkia sen mukaisesti, jotta asiakas olisi paremmalla tuulella.

Mitä tulevaisuuden keittiöön tulostetaan?

Tulevaisuuden keittiössä käytetään tekoälyä ja 3D-tulostusta uusien ja innovatiivisten reseptien luomiseen. Algoritmit käyttävät aiemmista aterioista saatuja tietoja oppiakseen tekemään uusia ruokia, joissa on erilaisia makuja ja koostumuksia. Robottijärjestelmä käyttää 3D-tulostinta sekoittamaan eri ainesosia keskenään ja tuottamaan uusia reseptejä. Järjestelmään tulee myös täysin automaattinen keittiö, joka pystyy valmistamaan mitä tahansa ruokaa. Tulevaisuuden keittiössä käytetään myös tekoälyä ja VR:ää henkilökohtaisemman asiakaskokemuksen luomiseksi. VR:n avulla asiakkaat voidaan asettaa virtuaaliseen ravintolaan ja antaa heidän suunnitella oma ateriansa. Asiakkaat voivat valita ruoan tyypin, maun ja esitystavan. Tekoälyä voidaan käyttää myös asiakaspalautteen analysointiin ja asiakkaan mielialan tunnistamiseen.

Päätelmät

Ruoanvalmistuksen tulevaisuus on luovuutta ja räätälöintiä. Kokit voivat käyttää tekoälyä uusien reseptien suunnitteluun ja 3D-tulostinta eri ainesosien sekoittamiseen ja uusien ruokien valmistamiseen. Tulevaisuuden keittiössä käytetään VR:ää henkilökohtaisen kokemuksen luomiseen asiakkaille. Haasteena on nyt tuoda nämä teknologiat ulos laboratoriosta ja tuoda ne suuren yleisön saataville. Vasta sitten näemme tekoälyllä valmistetun ruoan täyden potentiaalin.